• Son Güncelleme : 22.05.2017 08:04
  • Haber Giriş : 19.05.2017 12:24
  • Etkinlik : 17.05.2017

Avukatın Yapacağı İş Hukuk Teknisyenliğine Dönüştürülmemeli

Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemi açılışı, 17 Mayıs 2017 Çarşamba günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Açılışta konuşan Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta, Merkezin kuruluş amaçları, kuruluşu ve işleyişi hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında Merkezin eğitim programı hakkında detayları anlatan Usta, eğitim programında sadece teorik bilgilerin verilmediğini, kurgusal duruşma yarışmaları gibi uygulamalı eğitimlere de yer verildiğini söyledi. Seyit Usta, Kartal, Bakırköy ve Beyoğlu’ndaki Merkezde staj eğitimlerinin sürdürüldüğünü ve yılda 4 bin dolayında meslektaşımızın staj yaptığını bildirdi. Usta konuşmasında, yabancı ülkelerdeki staj eğitimleri konusunda da örnekler verdi.

Dönemin ilk dersini ise İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu verdi. Çağdaş anlamda bir Avukatlık Kanununu yazılmasının henüz becerilemediğine vurgu yapan Durakoğlu, Avrupa ülkeleri bir yana bazı Asya ülkelerinde bile Türkiye’de uygulanan staj eğitim sisteminin bulunmadığını söyledi.

Uygulanan böyle bir sistemde staj yapan meslektaşlarımızda da belli bir mutsuzluk görüldüğünü belirten Mehmet Durakoğlu şöyle konuştu: “Daha hukuk fakültesine başlarken avukatlık garanti olarak görülüyor ve müeyyidesi olmayan bir staj dönemi geçiriliyor. Bu aslında eşyanın tabiatına da aykırıdır. Müeyyidesi olmayan bir staj dönemi olabilir mi? Bu dönem nasıl değerlendirilecek? Bu da staj yapana bir mutsuzluk veriyor. Böyle bir ortamda staj döneminde bir şeyler öğrenme merakı gerilemeye başlıyor. Bunu değiştirmek gerekiyor. Oysa avukatlık stajı son derece önemlidir. Hukuk fakültesinde öğrendiklerinizle avukatlık yapamazsınız. İlk altı ayda adliyelerde yapılan stajların da ideal anlamda bir staj olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Sonra avukat yanında yapılan staj döneminde hukuk fakültesinde öğrendiklerinizle avukatlık yapmanın mümkün olmadığını görebilirsiniz. Staj eğitim dönemine gelindiğinde daha önce belirttiğim öğrenme isteğinin olmaması, avukatlığın garanti olması gibi nedenler bu işi ciddi anlamda geri çekiyor. Oysa staj çok önemlidir, öğrenmeye ve mümkün olduğunca bilgi almaya ve staj süresince avukatlık pratiğinin ne olduğunu algılamaya çalışın”.

Bugün Türkiye’de mevcut avukat sayısının ihtiyacın çok ötesinde olduğunu ve bu sayının katlanarak büyüdüğünün altını çizen İstanbul Barosu Başkanı, günümüzde avukatlığın, pek çok bürolarda avukatlıktan çok bir hukuk teknisyenliğine dönüştürülen algılayışlarla yapılmaya çalışıldığını bildirdi. Durakoğlu: “Baro olarak karşı olmamıza rağmen bazı büyük avukatlık bürolarında avukatın yerine takip memurlarının avukatlardan daha yoğun bir biçimde çalıştıklarına tanık oluyoruz.  Avukatın yapacağı işi hukuk teknisyenliğine dönüştüren anlayış bugünden var. Bu anlayış yarın körüklenecek ve daha büyüyecektir” dedi.

Durakoğlu, meslektaşlarına başarılı bir avukat olmak için şimdiden bir uzmanlık alanı belirleyip onun üzerinde yoğunlaşmaları, yabancı dil öğrenmeye özen göstermeleri ve sürekli okuyup bilgi birikimlerini artırmalarını öğütledi.  Durakoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Siyasal görüşünüzün sizi götürdüğü yerde bu ülke vatandaşlarının insanca yaşamasının avukatlardan geçtiğini, o mücadelenin öncelikli adımının adalet talep etmek olduğunu, hakla, adaletle yönetilebilir bir toplum yapısını oluşturmak konusunda avukatların barolar eliyle bir mücadele götürmesi gerektiğini unutmamalıyız”.