• Son Güncelleme : 15.03.2017 21:43
  • Haber Giriş : 15.03.2017 21:43
  • Etkinlik : 10.03.2017

Lefke Avrupa Üniversitesinde “Kadın İçin Adalet" Paneli Düzenlendi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen "Kadın İçin Adalet" konulu panel 10 Mart 2017 Cuma günü saat 10.30’da Fakültenin Büyük Konferans salonunda  gerçekleşti.

Paneli, LAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Günuğur kısa bir konuşmayla açtı. Günuğur, "Kadın, adaletin simgesidir" diyerek, kadın haklarının önemine vurgu yaptı.

Panelin ilk konuşmacısı Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler "Toplumda ve Siyasette Kadının Yeri" konulu bir sunum yaptı. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu, Ekonomik Kalkınma ve işbirliği Örgütü raporlarının sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Besler, Anadolu'da kadının Kurtuluş Savaşı yıllarından itibaren verdiği mücadeleyi ve çıkarılan kanunlar ile kadınlara verilen haklar konusunda bilgiler aktardı.

"Erkek Egemen Dünyada Kadın" konusunda sunum yapan Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Somer, çalışan kadının toplumdaki yeri üzerinde durarak, "Kadın çalışmazsa, işsizlik olmaz" tabirinin yanlış olduğunu dile getirdi. İstatistiklere göre çalışıp eve para getiren kadınların erkeklerden şiddet gördüğünü belirten Somer, şiddet gören kadının bu durumu aklileştirdiğini yani eşinin yaptığı bu davranışı akla uygun kılmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, "Dünyada ve Türkiye'de Erkeklerin Kadınlara Yaptığı Kötülükler" adlı sunumunda, şiddet türlerinin ekonomik, psikolojik, fiziksel ve cinsel olmak üzere 4 kategoride incelendiğini belirterek, örnekler verdi.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, "Toplumsal Cinsiyet, Toplumda Kadına Biçilen RolIer-Çözümleri ve Kadınların Adalete Erişiminde İstanbul Barosu'nun Rolü" konulu sunumunda kadının doğurganlık özelliği ile erkekten farklı ve çok özel olduğunu söyledi. Tuskan, ancak tarih boyunca kadının bu üstün özelliğine rağmen horlandığını, ezildiğini, sömürüldüğünü ve cinsel kimliğinin istismar edildiğini belirtti.

Lefke Avrupa Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Gülçin Çam ise "Kadına Yönelik Mobbing" konulu sunumunda mobbingi, bir veya birkaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik düşmanca ve ahlak dışı yöntemlerle sistematik bir biçimde uygulanan psikolojik bir terör olarak tanımladı. Çam, sunumunda mobbinge sebep olan kişilerin özellikleri, mobbing oluşturan davranışlar ve türleri konularında detaylı bilgiler aktardı.

Panel, soru cevap bölümün ardından Lefke Avrupa Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Erişgin tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi sunulması ile son buldu.