• Son Güncelleme : 09.05.2016 17:28
  • Haber Giriş : 09.05.2016 15:08
  • Etkinlik : 05.04.2016

Avukatların Kültür Sanat Vahaları

Avukatlık mesleğinin stresli bir meslek olduğu genel kabul görmüş bir gerçektir. Çünkü konusu insandır, haktır, adalettir. Hele İstanbul gibi büyük bir metropolde bu mesleği icra ediyorsanız, stresten uzak yaşamanın yollarını aramanız gerekiyor.

Mesleğin duayenlerinden Av. Muammer Güngör, ‘herkesin bir hobisi olmalıdır’ der. Stresle savaşmanın ciddi bir yolu olarak görür hobiyi. Kendisi ileri yaşına rağmen Baromuz bünyesinde 6 yıl önce başlattığı resim kurslarını düzenli olarak sürdürüyor. Her yıl bu kursta meslektaşlarımız tarafından yapılan eserler sergileniyor. Son sergileme 5 Nisan avukatlar Günü nedeniyle İstanbul Adalet Sarayında yapıldı.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve Yönetim Kurulumuzun da büyük destek verdiği Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarımız, Caz Grubumuz, Sinema Kulübümüz, Spor Kulübümüz, Satranç Grubumuz, Gezi Kulübümüz ve tabii Tiyatro Grubumuz yüz akı işler yapıyorlar.

Tiyatro Grubumuz şu günlerde iki önemli eseri sahneliyor: Aristofanes’ten ‘BARIŞ”, Woody Allen’dan “ÖLÜM”.

Daha önce Resim Grubunun çalışmalarına ilişkin Meslek Ustası Av. Muammer Güngör’le yapılan bir söyleşiyi yayınlamıştık. Bu kez Tiyatro Grubumuzdan Av. Mehmet Şah Çelik’le VATAN Gazetesinden Pınar Karahan’ın söyleşisine yer veriyoruz:

ADLİYEDE YAŞANANLARI ANLATMIYORUZ!

2010 yılının Mart ayında kurulan İstanbul Barosu Tiyatrosu, 41 kişilik ekibiyle diğer tiyatro gruplarını aratmayacak oyunlar sahneye koyuyor. Ekip ve oyunları hakkında bilgi veren Av. Mehmet Şah Çelik, izleyicilerin sadece adliyede yaşananları anlatacaklarını sanmalarına şaşırdıklarını söylüyor.

Yeni üye alırken bir şartınız var mı?

Hayır, herhangi bir şartımız yok. İlk 3 aylık temel oyunculuk eğitiminden sonra yeni oyun çalışmalarına devam edebiliyor. Temel Oyunculuk Eğitimi’ni Av. Eren Kayalı ve ben veriyorum.

Ekip kaç kişiden oluşuyor?

Diğer yıllardan devam eden oyuncu sayımız 21. Bugün itibari ile 4 yönetmen ve eğitmen, 3 asistan toplam 41 kişilik dev bir oyuncu kadrosuna sahibiz.

Avukatlar bu kadar yoğun gündemlerinde tiyatroya nasıl zaman ayırıyorlar?

İstanbul gibi büyük ve yoğun bir şehirde stresli bir mesleği icra eden avukatların tiyatroya zaman ayırmaları bizim için çok kıymetli... Genellikle genç meslektaşlarımız katılıyor. Bizim kuruluş felsefemizde de yoğun iş temposundan sıyrılarak kendimize nefes alacağımız yeni bir alan yaratmak ve bizim gibi düşünenleri bir araya getirmek var.

Provaları ne zaman yapıyorsunuz?

Eski üyelerin bulunduğu 1. ekip, Salı-Perşembe saat 19.30-22.00 arasında, yeni üyelerin olduğu 2. ekip, Pazartesi-Çarşamba saat 19.30-22.00 arasında yapıyor.

MAHKEME SALONU TİYATRO SAHNESİ GİBİ

Etrafınızdakilerden nasıl yorumlar alıyorsunuz? Hem avukatlık hem oyunculuk yapmanız hakkında neler söyleniyor?

Genel olarak ‘Avukatlıktan fırsat bulup nasıl tiyatroya bu kadar zaman ayırıyorsun?’ diye soruyorlar. Çünkü haftada ortalama 4 günüm tiyatro ile geçiyor. Gereksiz bulan da oluyor, takdir eden de... Şaşırmalar genellikle oyunun sonunda oluyor. İzleyici oyunu izledikten sonra avukatların oynadığı tiyatronun bu kadar başarılı olmasına şaşırıyor. Oyunu izlemeye gelen seyirci avukatların sorunlarını ya da adliyede yaşanan adli vakaları ele alacağımızı sanarak böyle bir beklentiye giriyor, biz de buna çok şaşırıyoruz.

Tiyatro ile ilgilenmenin yaptığınız işe veya günlük yaşantınıza katkısı nedir?

Avukatlık stresli bir meslek, sürekli insan problemleri ile uğraşıyoruz. Bu stresten kurtulmanın en iyi yolu olarak tiyatroyu görüyorum. Gün içinde yaşadığım yoğun tempodan sonra avukat kimliğinden sıyrılıp tiyatro ile uğraşmak beni bu şekilde deşarj ediyor. Tiyatronun mesleğime çok büyük katkısı var şöyle ki; ben genellikle ceza avukatlığı yapıyorum. Duruşma esnasında müvekkili savunurken rahat gözükmem, sesimi ve duruşumu ayarlamam, mahkeme salonunu bazen tiyatroya benzeterek daha doğru ve etkileyici bir savunma yapmama neden oluyor.

Avukatlığı bırakıp tamamen tiyatro ile ilgilenmek isteyenler var mı aranızda?

Bazen avukatlığı bırakıp tamamen tiyatro ile uğraşmak isteyen meslektaşlarımız oluyor. Ancak geçinme kaygısı nedeni ile bu hayalden kısa bir sürede vazgeçiyorlar.

DÜNDEN BUGÜNE HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

Ekibe sadece avukatlar mı katılabiliyor? Bir hakim katılmak istese...

Tiyatromuz ağırlıklı olarak avukat ve stajyer avukatlardan oluşsa da aramızda öğrenci, öğretmen, kuyumcu, doktor, mühendis, sekreter gibi diğer mesleklerden de üyelerimiz var. Bir hakimin aramıza katılması bizim için sorun teşkil etmez. Önemli olan tiyatroya gelmek istemesi ve eğitim alması. Eğitime gelenlerin bizim için statüleri önemli değil.

Bu hafta sahnelemeye başlayacağınız ‘Barış’ oyununda kaç kişi, hangi rollerde oynuyor?

18 kişilik bir ekibimiz var. Yazar Aristophanes’in oyunu. Genel Sanat Yönetmenimiz Burhan Gün, Yönetmenimiz Abdullah Gün, oyuncular ise Yusufhan Güler, Kemal Kaplan, Saime Atakan, Kemal Başol, Salih Ekici, Sezgin Koç, Nihal Şentürk, Sinem Ferhat, Ece Karakaptan, Sinem Özyürek, Levent Önür, Itır Akmanlar, Nebahat Yıldız, Eren Kayalı, Ahmet Çelik, Mehmet Çelik, Handan Yılmaz ve Fırat Çiçek.

Neden bu oyun?

Oyun her ne kadar Antik Yunan döneminde yazılan ilk tiyatro metinlerinden biri olsa da güncelliğini koruyor. Oyunu izlerken geçmişten günümüze hiçbir şeyin değişmediğini göreceksiniz. Her zaman barıştan söz edilirken aslında kimsenin gerçek anlamda barış istemediği ve savaşların bundan dolayı sona ermediğini... Oyunda olduğu gibi bugün de dünyanın her yerinde devam eden savaşlara bir atıfta bulunmak istedik.