• Son Güncelleme : 23.04.2016 15:06
  • Haber Giriş : 21.04.2016 15:33
  • Etkinlik : 18.04.2016

Mülteci Çocuklar

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezince düzenlenen ‘Mülteci Çocuklar’ konulu panel, 18 Nisan 2016 Pazartesi günü saat 13.30’da İstanbul Adalet Sarayı Seminer Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu, 23 Nisan’ın artık uluslararası boyutta kutlanan bir ulusal bayram olduğunu belirti. Topuzoğlu, “Bu bayramda, çocukların kendi özgün yetenekleri doğrultusunda kullandıkları hakları ‘çok daha iyi nasıl kullanabiliri’ tartışmamız gerekirken, biz bugün hala istismar edilen, zor durumda olan, risk altında bulunan çocukların sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Çocuk hakları bildirgesinde ve Çocuk Yasasında yer alan hakları hiçbir zaman yerine getiremediklerini belirten Topuzoğlu, şöyle konuştu: ”Onlara karşı sorumluyuz. Her zaman ‘çocuklar bizim geleceğimizdir’ diyoruz, ama biz onlara bu şekilde davranarak geleceğin kötü olmasına sebep oluyoruz. Aslında biz şöyle demeliyiz: “Biz onlara çok güzel bir gelecek hazırlamakla yükümlüyüz”.

Panelde mülteci çocuklar konusunun ele alınacağını belirten Aşkın Yaşar Topuzoğlu, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de mülteci çocuklarla ilgili çok geniş koruma tedbirlerinin bulunduğunu ve BM Örgütünün sözleşmeye taraf devletlere bir takım görevler yüklediğini bildirdi.

Daha sonra panelin ilk oturumuna geçildi. Bu oturumu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Can yavuz yönetti.  Oturumda konuşan Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Doç. Dr. Pınar Uyan, mülteci çocuklarının Türkiye’nin bir gerçeği haline geldiğini, Türkiye’nin sürekli göç alan ve göç veren ülke konumunda olduğunu, göçün olumlu yanlarını da dikkate alarak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Yasalardan ve sözleşmelerden kaynaklanan hukuksal hakların çocuk sorunlarının çözümüne katkı sağladığını belirten Uyan, Suriye’den gelen 1,5 milyon dolayında mülteci çocuk bulunduğunu, bunlardan %10’unun kamplarda yaşadığını, geri kalanının da şehirlere dağılmış olduğunu bildirdi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, mülteci çocuklara ilişkin mevzuatla ilgili geniş bir çerçeve çizdi. Çocuk Hakları Sözleşmesinde de belirtildiği gibi ‘çocuğun üstün yararı’ açısından değerlendirmelerde bulunan Ekşi, herkesi mülteci sınıfına sokmanın doğru olmadığını, mültecilerin ‘Mülteci’, ‘Şartlı Mülteci’, Geçici Korunan’ ve ‘Geçici İkincil Korunan” olarak gruplandırıldığını bildirdi.  Kavramları doğru kullanmak gerektiğine işaret eden Ekşi, Türkiye’de 3 milyon mülteci bulunduğunu, tüm çocukların eğitime erişim olanağının bulunduğunu ve çocuklar için anadan babadan ayırmadan çözümler bulunması gerektiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü Mülteci Koordinatörü Volkan Görendağ, Geri Gönderme Merkezlerinin işleyişi ve buralarda yaşananları örnekleriyle anlattı. Af Örgütü olarak bu merkezlerde inceleme yapmak istediklerini ancak kendilerine izin verilmediğini belirten Görandağ, mültecilerin uzun süre kamu sağlığı, kamu düzeni, kamu güvenliği gerekçeleriyle Geri Gönderme Merkezlerinde tutulmalarının hak ihlali olduğunu, Avrupa Birliği devletlerinin de bu durumu görmezden geldiklerini bildirdi.

Panelin ikinci oturumunu Çocuk hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Ayşenur Demirkale yönetti. Bu oturumda konuşan Mülteci Hakları Merkezinden Av. Zeynep Dilara Berberoğlu, mülteciler hakkında ulusal ve uluslararası hukukta düzenlemeler ve mevcut uygulamada karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi.

İstanbul Barosu Üyesi Av. Seyhan Ahşen Paksoy, gerek mülteci sözleşmelerinde, gerekse çocuk yasalarında çok güzel hükümlerin bulunduğunu, sorunların çözümü için tedbirler yer aldığını, ancak uygulamada aksaklıklar doğduğunu, yapılan uygulamaların denetimi yapılmadığı için sorunların çözümsüz kaldığını söyledi.

Çocuk Hakları Merkezinden Av. Can yavuz, panelde yapılan konuşmaların kısa bir özetini yaptı ve sonuç bildirgesini sundu.