• Son Güncelleme : 23.04.2016 15:07
  • Haber Giriş : 20.04.2016 19:33
  • Etkinlik : 18.04.2016

Adil Yargılamanın Teminatı Avukattır

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni dönem açılışı, 18 Nisan 2016 Pazartesi günü saat 13.30’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Muazzez Yılmaz’ın kısa sunuş konuşmasından sonra İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal dönemin ilk dersini verdi.

İstanbul Barosunun her zaman milli bir çizgiyi muhafaza ettiğini, etmeye de devam edeceğini belirten Kocasakal, ‘Türkiye cumhuriyetini kuran, Türkiye halkına Türk Milleti denir’ sihirli formülünü hiçbir zaman unutmamak gerektiğinin altını çizdi. Bu formülün hiçbir dinsel, etnik ve mezhepsel ayrım olmaksızın bir birlik ve bütün olmayı ifade ettiğini belirten Ümit Kocasakal, “Çağımızda emperyalizme karşı da ancak bu şekilde ayakta kalabiliriz. Ülkemizde maalesef şu anda ayrılıklar öne çıkarılıyor. Etnik, dinsel ve mezhepsel açıdan insanlarımız bölünüyor. Bunlar emperyalizmin oyunları, bu oyunlara gelmeyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin genetiğiyle, kimyasıyla, değerleriyle oynanırken avukatlık mesleğinin bunun dışında kalabilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Kocsakal, İstanbul Barosu’nun kesinlikle siyasetle uğraşmadığını, ancak siyasiler, hukuka el atarsa, hukuku kendilerine bağlamaya çalışırlarsa bir baronun da buna sessiz kalmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

Avukatların mesleklerini yerine getirebilmelerinin ön koşulunun hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı olduğunu ifade eden Kocasakal,  yargının tarafsız ve bağımsız olmadığı bir ortamda avukatlık mesleğinin icra edilemeyeceğini söyledi. Kocasakal şöyle devam etti:  “Avukatlık çok onurlu, çok kutsal ve çok değerli bir meslektir. Çünkü dünyadaki en önemli kavramlardan bir tanesi hak kavramıdır. Yurttaşın bir hakkını tespit ve tescilden, ona ulaşmasını sağlamaktan daha değerli bir şey olamaz.  Adil yargılamanın teminatı avukattır. Yargılamadan avukatı çekip alırsanız, ortada yargılama diye bir şey kalmaz”.

Dünyada avukatlık mesleğine karşı bir saldırı bulunduğunu,  hukuku özelleştirmeye ve avukatlık mesleğinin genetiğini değiştirmeye çalıştıklarını belirten Kocasakal,  bunlarla elden geldiğince mücadele ettiklerini anlattı.

Ümit Kocasakal, konuşmasının son bölümünde genç meslektaşlarına meslek ilke ve kuralları konusunda bazı tavsiyelerde bulundu.