• Son Güncelleme : 24.02.2016 11:48
  • Haber Giriş : 23.02.2016 15:29
  • Etkinlik : 22.02.2016

Disiplin Hukuku Ve Uygulama

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemi 22 Şubat 2016 Pazartesi günü saat 14.00’da Çağlayandaki İstanbul Adalet Sarayı Konferans salonunda düzenlenen törenle başladı.

Açılışta konuşan Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, Staj Eğitim Merkezince staj döneminde uygulanacak program hakkında bilgi verdi. Naipoğlu, avukatlık hukuku, uygulamada avukatlık, usul hukuku, CMK, idari yargılama konularında stajyerlerin bilgilendirildiğini ve staj sonunda temsili yargılama çalışması yapıldığını söyledi.

Dönemin ilk dersini Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Av. Mehmet Haşim Mısır verdi. Mısır, Avukatlık Kanunu ve disiplin hukuku uygulamaları konusunu ele aldı.

Türkiye’de avukatların en büyük düşmanı doğru bildikleri yanlışlardır’ diyen Mısır, bu yanlışlıkları örnekleriyle ortaya serdi.

Avukatlık yassına göre Baro başkanının şikâyet dilekçesini reddetme hakkı bulunmadığını belirten Mehmet Haşim Mısır, baro başkanının şikâyet dilekçesini mutlaka işleme koymak zorunda olduğunu, sonuç olarak şikâyet soruşturmasına ‘yer var’ ya da ‘yok’ demek ve avukattan savunma istemek zorunda olduğunu bildirdi.

Avukatlık Yassının 58 ve 59. Maddeleri mesleğin kanayan yaralarından biri olduğuna dikkat çeken Mısır şöyle konuştu: “Türkiye’de bugün 85 bin avukat varsa 80 bininin bu maddelerden haberi dahi yok. Acı bir gerçek bu. 2010 yılından 2015 yılına kadar şikâyet edilen avukat sayısı Adalet Bakanlığı verilerine göre 60.000. Bu korkunç bir rakam. Bu kadar avukat şikâyet ediliyorsa, gerçek şu ki bizim kamuda itibarımız yoktur. Devekuşu olmanın hiç gereği yok. Onun için bu gerçekleri bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz lazım”.

Mehmet Haşim Mısır konuşmasının kalan bölümünde uygulama sorunlarını anlattı. Mısır, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, disiplin kararına itiraz, avukata karşı işlenen suçlar ve aydınlatma yükümlülüğü konuları üzerinde durdu.

Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Av. Mehmet Haşim Mısır’ın konferansını İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Aydeniz Alisbanh Tuskan, Av. Seevgi Barutçu, Av. Cengiz Yaka ve Av. Hasan Kılıç da izledi.

Konferans sonunda Mısır’a Tuskan tarafından bir plaket sunuldu.