Avukat Girişi:  Kullanıcı Adı: Şifre:

Stajyer Avukat Girişi «
Şifremi Unuttum «
Üye Ol «

ANASAYFA | BARO LEVHASI | ETKİNLİK TAKVİMİ | HABERLER | BARONET | BİLGİ HAVUZU | İLETİŞİM | ENGLISH
 Tarihçe

Son Güncelleme: 02.03.2007 13:38:54
Etkinlik Tarihi: 28.02.2007

HOCALI KATLİAMI BASIN AÇIKLAMASI

26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ’ın Hocalı kentinde çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 613 Azeri Türk’ü işgalci Ermeni birliklerince bir gecede bütün dünyanın gözleri önünde işkenceyle katledildi.

Günümüzde Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının % 20’si Ermenistan’ın işgali altındadır. Topraklarından, evlerinden kovulan, katliama uğratılan 1.5 milyonu aşkın Azerbaycan Türk’ü 15 yıl sonra halen çadırlarda, tren vagonlarında, barakalarda yaşam savaşı vermektedir.

Ermenistan’da şu anda, Osmanlı döneminde, geçmişte yaşanan faciaların sorumlusu, siyasal pratiğinin temeli olarak, ardında yüzyılı aşkın kanlı bir terör mirası barındıran Taşnak Partisi iktidardadır. 26 Şubat 1992 tarihli katliamın buyruğunu veren Taşnak lideri Koçaryan günümüzde Ermenistan devlet başkanlığı koltuğunu işgal etmektedir.

Bölgeye gönderilen AGİK Heyeti’nin 28 Şubat 1992 tarihli raporu olayı egemen bir devletin toprağının işgali olarak tanımlamış, uluslararası hukuk ve AGİK ilkelerinin kabul edilemez biçimde ihlal edildiğini vurgulamıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 29 Temmuz 1993’ de “Ermenistan’ın uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan saldırgan ve yayılmacı tutumunu kınayan” bir karar almıştır.

AGİT Minsk Grubu 1996’da Ermenistan’ı kınamış, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istemiştir. Yine Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler Komisyonu’nca Ermenistan işgaliyle ilgili olarak hazırlanan raporda; “Askeri eylem ve yaygın etnik düşmanlıklar, farklı etniklerin kovulmasına ve sonuçta mono-etnik bölgeler oluşturulmasına neden olmaktadır. Bu durum etnik temizlik kavramına benzemektedir” denilmektedir.

Ermenistan, çağdaş dünyanın gözleri önünde, uluslararası hukuku, insan haklarının evrensel değerlerini hiçe sayarak, BM Soykırım Sözleşmesi tanımına uyan bir etnik temizlikle el koyduğu topraklardaki işgalini sürdürmektedir.

İstanbul Barosu Ermenistan’ın 26 Şubat 1992 tarihli etnik temizlik amacıyla giriştiği, milyonlarca kişiyi evinden, toprağından eden, halklar arasında düşmanlığı sürekli kılmaya yönelik tavrını kınamaktadır. Yine İstanbul Barosu Hocalı’da katliama uğrayanların, yurdundan kovulanların davasının hukuk alanında savunucusu olacağını kamuoyuna saygıyla duyurur.

Arkadaşıma Gönder Yazıcıya Gönder

ÜYE MEMNUNİYET ANKETİ

Cocuk Platformu

AİDAT İŞLEMLERİ
KREDİ KARTI AİDAT ÖDEME FORMU formlarının doldurularak Baro Muhasebe Servisinin 0212 245 63 52 nolu faksına gönderilmesi gerekmektedir);             Aidat ödemelerinizi Vakıfbank İstanbul Adalet Sarayı Şubesi TR50 0001 5001 5800 7301 2356 02 nolu hesaba yapabilirsiniz.

ÇAĞLAYAN ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi haftaiçi hergün 09:00-16:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile 1.bodrum katta yer alan Baro Merkezinde yapabilirsiniz.(-1 Kat/C1 Blok)

BAKIRKÖY ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi Perşembe günleri 09:00-14:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile Zemin kat bilgisayar odasında yapabilirsiniz.

İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Sokak Baro Han K:2 34430 Beyoğlu/İSTANBUL
Tel: +90 (212) 251 63 25  -  Fax: +90 (212) 293 89 60  -  E-Posta: baro@istanbulbarosu.org.tr