Avukat Girişi:  Kullanıcı Adı: Şifre:

Stajyer Avukat Girişi «
Şifremi Unuttum «
Üye Ol «

ANASAYFA | BARO LEVHASI | ETKİNLİK TAKVİMİ | HABERLER | BARONET | BİLGİ HAVUZU | İLETİŞİM | ENGLISH
 Tarihçe

Son Güncelleme: 07.12.2005 14:21:10
Etkinlik Tarihi: 02.12.2005

BARO BAŞKANLARININ MERSİN TOPLANTİSİ SONUÇ BİLDİRİSİ

02 Aralık 2005 tarihinde Mersin'de toplanan 31 Baro Başkanı aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermişlerdir:

Şemdinli, Yüksekova ve Hakkâri’de yaşanan gelişmeler, bir hukuk devleti için kaygı vericidir. Devletin içinde hukuk dışı birimlerin var olduğu olgusu özellikle "Susurluk" kazasından sonra kamuoyunun bilgisinde olup, bir hukuk kurumu olan barolar tarafından da dikkatle izlenmektedir Yargı, herhangi bir etki altında kalmadan şüpheliler hakkında soruşturma ve kovuşturmalarını hukuka uygun olarak tamamlayıp, suç olan eylemlerin cezasını vermeli ve kamuoyunu tatmin etmelidir. Devletin içinde var olan hukuk dışı örgütlenmeler lağvedilip sorumlular yargı önüne çıkartılmalıdır. Ulusumuz, üniter devlet yapısı ve hukuk devleti ilkesine karşı kışkırtmalar karşısında dikkatli olmalı ve oyuna gelmemelidir.

ÇOCUK İSTİSMARI ARTIYOR

Son günlerde çocukların suçta kullanılarak istismarında artış olduğu gözlemlenmekte, gerek adi suçlarda, gerek organize suçlarda ve gerekse terör suçlarında çocuklar zorla suçun faili haline getirilmektedir. Bu ise, çocukların psikolojisi üzerinde olumsuz etkilere neden olarak onların, katı, hoşgörüsüz militanlar olmalarına yol açacağından son derece sakıncalı bir durumdur. Ayrıca, henüz olayların gelişim ve sonucu konusunda yeterli bilinç düzeyi gelişmemiş çocukların özellikle, suçta kullanılması veya suçta kullanılmasına müsamaha gösterilmesi geleceğimiz için büyük bir tehlikedir. Siyası iktidarın sosyal ve ekonomik önlemlerle bunu engellemesi birincil vazifelerinden olmalıdır.

Özellikle büyük kentlerimizi yaşanmaz hale getiren , "kapkaç olayları" , "tinerci çocuklar" gibi kavramların, toplum ve suç bilim açısından irdelenmesi halinde kaynaklarının fırsat eşitsizliği, işsizlik, yoksulluk ve eğitimsizlik olduğu açıkça anlaşılacaktır.

DEMOKRATİK İSTEMLERE HOŞGÖRÜYLE YAKLAŞILMALI

Değişik tarihlerde demokratik talepleri için yürümek isteyen örgütlere ve vatandaşlarımıza kolluk kuvvetlerince yapılanlar üzüntü ile izlenmektedir. Bu çerçevede demokratik taleplerin yasalar doğrultusunda yerine getirilmesi sırasında gerek eylemleri düzenleyenlerin gerekse kamu görevlilerinin daha hassas ve duyarlı davranmaları demokrasi kültürümüzün geliştiğinin göstergesi olacaktır

ZORUNLU MÜDAFİLİK ZOR DURUMDA

5237 sayılı yeni Ceza Yasası ile zorunlu müdafilik kurumunun kapsamı çok ciddi oranda artmış, buna rağmen, genel bütçeden müdafilik hizmetlerine özgülenen payda bir değişiklik olmamıştır. Adalet Bakanlığınca derhal istatistik çalışması yapılarak, Yeni Ceza Yasası'nın yürürlük tarihinden itibaren Barolarca CMK gereği görevlendirilen avukat ve iş sayılarındaki ve yapılan ödemelerdeki artış oranında genel bütçe payının arttırılması sağlanmalıdır. Ayrıca İddianame sonrası dava aşamasında sunulan zorunlu müdafilik uygulamasının alanı daraltılmalı, ekonomik yetersizlik durumunda adlı yardıma başvurma yolu açılmalıdır.

Öte yandan Barolar Birliğine CMK görevlendirilmesi için ayrılan para tükenmiştir. Bundan böyle Baro Yönetimlerince CMK da görevlendirilmek istenen avukatlar ücret alamadıkları için görev üslenmekten kaçınmaktadırlar. Baro Başkanları ve Baro Yönetim Kurullarının bu duruma rağmen Avukatları görevlendirmeleri ancak geçici bir çözüm niteliğindedir ve gittikçe de çözümsüzlüğe yönelmektedir. Barolar Birliğine görevlendirmeler karşılığı yeni kaynak ve para aktarılmadığı takdirde yeni bir toplantı yapılarak avukatların ve Baroların bundan sonra geliştirecekleri tavır belirlenecek ve kamuoyuna bilgi verilecektir.

İHALE YOLUYLA AVUKATLIK HİZMETİ SATIN ALINMAZ

Meslektaşlarımızın ekonomik sorunları gün geçtikçe artmakta ve ağırlaşmaktadır. Siyası iktidar bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi yapmalı ve uygulamaya aktarmalıdır. Ayrıca, kamu avukatlığı'na sınavla avukat alınırken, eşitliğe ve objektif ölçütlere aykırı olarak ihale yoluyla avukatlık hizmeti satın alınması çifte standarttır Kamu avukatları üzerinde yaratılan idari vesayetin mesleğin özüne ve ruhuna aykırı olduğu kadar, yargı bağımsızlığını da zedeleyici sonuçlar doğuracağı aşikârdır.

ADLİ KOLLUK ENGELLENMEMELİDİR

Adli kolluk ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere rağmen İçişleri Bakanlığı yasaya aykırı genelge yayımlayarak, bu sistemi işlemez hale getirmiş olup, bu durum hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Anılan genelge ile adli makamlar yok sayılarak, adeta, elleri kolları bağlanarak kovuşturma yapamaz hale getirilmiştir. Bu genelgenin bir an önce geri alınması ve CMK hükümleri gereğince adli kolluk sisteminin tüm özellikleri ile hayata geçirilmesi gerekmektedir.

DEMOKRATİK VE LAİK CUMHURİYETE, HUKUK DEVLETİNE, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE, ATATÜRK İLKE VE DEVRİMLERİNE BAĞLILIĞIMIZI BİR KEZ DAHA YİNELİYOR, İNSAN HAKLARININ BİR BÜTÜN HALİNDE YAŞAMIN HER ALANINDA İŞLER HALE GELMESİ YÖNÜNDEKİ ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİMİZİ TÜM KAMUOYUNA İLAN EDİYORUZ.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANİ

ÜYE MEMNUNİYET ANKETİ

Cocuk Platformu

AİDAT İŞLEMLERİ
KREDİ KARTI AİDAT ÖDEME FORMU formlarının doldurularak Baro Muhasebe Servisinin 0212 245 63 52 nolu faksına gönderilmesi gerekmektedir);             Aidat ödemelerinizi Vakıfbank İstanbul Adalet Sarayı Şubesi TR50 0001 5001 5800 7301 2356 02 nolu hesaba yapabilirsiniz.

ÇAĞLAYAN ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi haftaiçi hergün 09:00-16:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile 1.bodrum katta yer alan Baro Merkezinde yapabilirsiniz.(-1 Kat/C1 Blok)

BAKIRKÖY ADALET SARAYI Aidat Ödemelerinizi Perşembe günleri 09:00-14:00 saatleri arasında nakit veya kredi kartınız ile Zemin kat bilgisayar odasında yapabilirsiniz.

Şahkulu Mahallesi, Serdar-I Ekrem Sokak, No:7 Galata-Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: +90 (212) 251 63 25  -  Fax: +90 (212) 293 89 60  -  E-Posta: baro@istanbulbarosu.org.tr